Ar

Hudsygdommen akne giver ofte ar i huden. 
Ar kan også opstå efter operationer, kradsning eller efter ulykker. 

 

Der er forskel på ar, for eksempel hvilken farve de har, hvor dybe de er, og det har også betydning hvilken hudtype man har. Disse faktorer har indflydelse på, hvilken behandling der vælges til forbedringen af hudstrukturen.

Har du ar i huden, som du ønsker at forbedre?

Behandlingen af ar, kan være meget forskellig, alt efter hvilken type ar der er tale om. 


Der er mange forskellige former for ar for eksempel: 

 • røde ar
 • mørkfarvede ar
 • hvide ar
 • overfladiske ar
 • dybe ar 
 • fortykkede ar

Vi ser dig gerne til en konsultation hvor vi tilrettelægger hvilken behandling, der netop passer til din hud.

1. Røde ar

Ar, som er røde, skyldes udvidede blodkar. Disse kar kan lukkes med optisk behandling med et IPL system, f.eks. Ellipse. Ellipsen er et blitzlampesystem, som anvendes på samme måde som en laser. Ellipsen kan lave et bestemt farvet lys, hvormed karudvidelserne kan lukkes, når lyset kommer i kontakt med blodkar i huden. Denne behandling kan foretages flere gange, afhængig af, hvor mange karudvidelser der er, og i hvor mange lag i huden de ligger. Man kan ikke på forhånd vide, om karrene ligger i flere lag. Normalt er det tilstrækkeligt med 1-3 behandlinger. Meget røde operationsar skal dog ofte have flere behandlinger.

 

2. Mørkfarvede ar

Ar kan blive mørke pga. irritationen efter betændelse i huden eller hvis den røde, irriterede aknehud har fået sol. Mørkfarvningen kan enten ligge i overhuden eller i læderhuden. Når den ligger i overhuden, kan den fjernes med Ellipse lys. Ellipsen kan lave et bestemt farvet lys, hvorved farvekorn i huden kan ødelægges. Mørkfarvning beliggende i læderhuden er sværere at fjerne. Her kan en kraftig blegecreme anvendes (receptpligtig), og i visse tilfælde kan der også anvendes IPL lys.

Da sollyset stimulerer dannelsen af pigment, er det vigtigt at anvende en solbeskyttelsescreme med en faktor 50+ i et par år efter behandlingen, for at holde de farvedannende celler helt i ro.

 

3. Hvide ar

Hvide ar skyldes at dannelsen af pigment (farvekorn) er blevet ødelagt i forbindelse med den aktive akne eller af det, som forårsagede ardannelsen. Dannelsen af pigment kan aktiveres ved hjælp af stofferne:

 • Khellin og phenylalanin i kombination med lysbehandling med UVB lys.
  (for yderligere information, se på vores hjemmeside vedrørende hudsygdomme: Hudcenter Mølholm: Ar)

 

4. Overfladisk beliggende ar

Overfladiske ar kan mindskes, når huden stimuleres til at danne mere kollagen. Kollagen ligger i læderhuden og har betydning for hudens elasticitet og fylde. Når mængden af kollagen øges, mindskes arrene. 

Her kan følgende behandlinger benyttes:

 

5. Dybe ar

Dybere ar skal oftest have en kombinationsbehandling. 

Der kan være tale om:

 • at udstanse (skære) enkelte af de dybeste ar bort
 • at give huden en kraftig CO2-laser behandling

 

6. Fortykkede ar

Under en sårhelingsproces kan det forekomme, at der dannes for meget bindevæv. Vævet bliver hårdt og fylder mere i højden end den normale, omkringliggende hud. Arret hæver sig op over hudoverfladen, og der opstår et fortykkede ar. Årsagen til fortykkede ar kan f.eks. være infektion i helingsfasen eller arvelige forhold vedrørende hudegenskaber. 

Det forøgede væv kan nedbrydes ved injektion af få dråber binyrebarkhormon, som er konstrueret til at forblive i arområdet. I løbet af 1 til 2 måneder efter injektionen reduceres arret. Injektionerne kan eventuelt gentages med mindst 2 måneders interval. Antallet af behandlinger afhænger af arvævets tykkelse. Der skal som regel 2 til 5 behandlinger til.

 

Laserbehandling af ar

Microneedling

Hudpleje